Een geslaagde fusie tussen de ziekenhuizen van Mol en Geel met een verankering in de Zuiderkempen is voor CD&V van groot belang. De fusie vormt de basis voor een gezond bipolair ziekenhuismodel - één pool in de Zuiderkempen één in de Noorderkempen. Dit model vormt de fundamenten voor de subregionale Kempense zorgbehoefte van hoogkwalitatieve gezondheidszorg.

Dit bipolaire model is ook noodzakelijk voor een zinvolle meerwaardesamenwerking inzake gezondheidszorg tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de Kempen.  CD&V Geel meent dat een hoogwaardige Kempense samenwerking vanuit een bipolair Kempens ziekenhuislandschap de gezondheidszorg van alle Kempenaren op lange termijn zal veilig stellen en ten goede zal komen.  

 

Blijven inzetten op fusie

 

Voor CD&V Geel is het duidelijk dat er met het AZ Sint-Dimpna moet ingezet worden op schaalvergroting, samenwerking en specialisering om de gezondheidszorg van alle Gelenaren - en bij uitbreiding de Kempenaren - veilig te stellen. CD&V Geel wil daarom blijvend inzetten op een geslaagde fusie van de ziekenhuizen Geel en Mol en roept alle betrokkenen op om opnieuw de visie en wens van deze Erica-fusie te realiseren. 

CD&V Geel begrijpt dat de onderhandelingspartners momenteel “moe” onderhandeld zijn, maar roept hen op om deze onderhandelingen door een onafhankelijke mediator/expert te laten verlopen.  Enkel zo kan het vertrouwen van de onderhandelingspartners zelf langzaam aan opnieuw opgebouwd worden. Deze werkwijze zorgt ervoor dat er vanuit een nieuw perspectief vertrokken kan worden om de hoop op resultaat opnieuw aan te wakkeren. 

 

Nieuw initiatief

 

Voor CD&V Geel telt het doel van een geslaagde fusie en dient er een nieuwe methode worden gehanteerd om tot de gewenste samenwerking te komen.  CD&V Geel hoopt op een open geest van alle betrokken partners, van de directies en bestuurders, over de artsen tot de betrokken lokale besturen en roept op tot het nemen van een nieuw initiatief om de impasse te deblokkeren.

Het voorstel van CD&V Geel omvat de volgende werkwijze:

-          Laat een onafhankelijke derde gespecialiseerd in ziekenhuisfusies een fusie-overeenkomst uitwerken waarbij deze onafhankelijke derde als mediator zal fungeren tussen de twee partijen.  Het fusie-overleg zal dus niet meer rechtstreeks tussen de partners gebeuren maar via de bemiddeling van een derde.

 

-          Laat deze onafhankelijke derde een strak, kort (maar redelijk) tijdspad voor ogen houden om de fusie-overeenkomst te bemiddelen en op te maken; een lange voorbereidingsweg is al afgelegd.

-          De krijtlijnen voor deze opdracht zullen worden aangegeven door de twee raden van beheer in een aparte zitting en er zal slechts een bepalende bijeenroeping zijn van de beheersraden zodra het fusiepad door de mediator is geëffend.

-          Ondertussen wordt door het Geelse stadsbestuur en het Geelse ziekenhuis verder gewerkt aan het dossier van de pensioenlasten van het statutair personeel.  Het Geelse ziekenhuis zal een plan voorleggen hoe men deze, zoals nu reeds het geval is, toekomstgericht zal opvangen binnen het ziekenhuis.  CD&V Geel hoopt op openheid en begrip bij de Molse beheerder.

CD&V Geel duidt op het risico van een dreigende verschraling van het zorgaanbod in de Zuiderkempen met  als gevolg de uitstroom van zorgbehoevenden uit hun eigen regio en doet daarom een ultiem voorstel tot het reanimeren van de fusieonderhandelingen.